O naší zmrzlině...

Od začátku jsme vsadili na osvědčenou značku „Zmrzlina z Opočna“ od společnosti Bohemilk.

Opočenská zmrzlina má šedesátiletou tradici, je známá a kvalitní. To nás přesvědčilo.

 

Postup výroby točené zmrzliny

Výrobce nám dodává sypkou směs, jejímž základem je sušené mléko. My z této směsi přidáním patřičného množství vody připravíme surovinu pro výrobu zmrzliny.

Točená zmrzlina se vyrábí ve speciálním stroji, který zamíchá, našlehá a zmrazí připravenou zmrzlinovou směs na teplotu kolem -8 stupňů.

My v současné době používáme stroj značky Gel Matic, typ HV 254 s kombinovaným chlazením vzduchem a vodou. Jde o jeden z nejlepších strojů, který je na trhu k dispozici.

 

 

 

Jak se na první pohled pozná kvalitní točená zmrzlina

Na to, abyste poznali kvalitní zmrzlinu, nepotřebujete odbornou průpravu. Stačí trocha zkušenosti a citlivý jazyk:

Konzistence musí být tak akorát – ani přemrzlá, ani roztékající se. Zmrzlina by vám neměla jen tak vypadnout z kornoutu, jak ukazuje video na titulní stránce.

Nášleh – zmrzlina by měla být přiměřeně nadýchaná, protože vzduch zlepšuje její chuťové vlastnosti.

Chuť – na první líznutí poznáte, jestli vás zmrzlinář chce ošidit nebo dělá své řemeslo poctivě. Vodnatá chuť a zmrzlé hrudky by vás měly varovat.

Fronta a lidi kolem prodejního místa potvrzují, že je zmrzlina na daném místě dobrá a jejím zakoupením neuděláte chybu.

 

Pokud si nejste jistí, jestli si máte zmrzlinu nebo pro vás neznámou příchuť koupit, požádejte o malý vzorek zmrzliny na ochutnání. Každý dobrý zmrzlinář vám ho rád natočí.

 

 

 

Kvalitní točená zmrzlina – z čeho se skládá?

Základní složkou sypké směsi pro přípravu točené zmrzliny ve zmrzlinovém stroji je sušené mléko.

Druhou, co do hmotnosti nejvýznamnější součástí je samozřejmě cukr (sacharóza). Následuje takzvaný emulgátor (pro snadnější rozpouštění), stabilizátor (trvanlivost), příslušné barvivo (vzhled) a aroma (chuť).

Zmrzlina z Opočna a její výrobce společnost Bohemilk deklarují, že při výrobě používají pouze přírodní barviva a „éčka“, která mají minimální negativní dopady na lidské zdraví.

 

Nejoblíbenější příchutí v naší zemi je bezesporu vanilka.

Na její přesné složení se můžete podívat zde >>

 

V hotové zmrzlině tvoří původní sypká směs zhruba jednu třetinu objemu.
Zbytek je především voda a také vzduch dodaný mícháním směsi ve zmrzlinovém stroji.

 

 

Sorbetová zmrzlina - složení

U sorbetové zmrzliny je klíčovou složkou sypké směsi pro její přípravu cukr.
Následuje suché rozemleté ovoce a další složky podobně jako u mléčné zmrzliny.

 

Na složení jahodové sorbetové směsi se můžete podívat tady >>

 

 

Alergeny

Jediným alergenem mléčné zmrzliny je mléko a laktóza. Protože se zmrzlina točí nejčastěji do kornoutů z oplatkového těsta, připojuje se jako alergen i lepek.

Při alergii na laktózu proto sáhněte po sorbetové zmrzlině bez mléka a případně i po bezlepkovém kornoutu nebo misce, pokud jste alergičtí na lepek.

Kompletní seznam alergenů si můžete stáhnout zde >>

 

 

Velikost porcí

Někteří zmrzlináři udávají velikost zmrzliny podle jejího objemu v mililitrech, jiní používají hmotnost porce v gramech. My jdeme tou druhou cestou.

 

Rozlišujeme čtyři základní velikosti zmrzliny:

Mini - 40 gramů

Malá – 70 gramů

   Velká – 110 gramů

   Maxi – 170 gramů.

 

Každou porci točí manuálně obsluha zmrzlinového stroje – člověk. Nečekejte tedy dokonale stejné porce.

O co se vždycky snažíme je, aby deklarovaná velikost porce byla dodržena nebo překročena.

 

 

 

 

 

 

KDY A JAK K NÁM NA ZMRZKU?

Otvírací doba v případě příznivého počasí

Otevíráme znovu v dubnu 2025

 

POKUD JE CHLADNO / ZATAŽENO / PRŠÍ / SILNĚ FOUKÁ = MÁME ZAVŘENO 

Chcete udělit souhlas s využíváním sledovacích cookies?
Další informace

Přijmout Odmítnout